Dones d’ofici

Fotografies d’Olga Batiste


Dones d’ofici. Una proposta d’Adona’t

L’Associació Dones Nacionalistes Terra (adona’t), fundada a Castelló de la Plana el 2003, té com a objectius principals la promoció de la dona i del saber femení, la preservació i la difusió de la cultura i la llengua del País Valencià, i la integració de grups minoritaris en els àmbits social, polític i cultural.

Des de sempre, el paper de la dona en el món laboral ha sigut una realitat poc visible. I és que, malgrat haver sigut capaces d’arribar a totes les esferes d’aquest món –i a tots els nivells–, encara hi ha un col·lectiu social poc realista que no ho ha assimilat.

Amb aquesta exposició de fotos adona’t vol retre homenatge a les dones treballadores que –amb tant d’esforç– s’han forjat una trajectòria destacable en el seu ofici, i transmetre així un missatge que contribuïsca a eliminar els estereotips sexistes que encara poblen la societat.

Fer l’exposició no ha sigut una feina fàcil. En un principi volíem fotos antigues, però les que trobàvem eren retrats de grup on el que es pretenia destacar la feina en qüestió i no la dona que l’exercia. De manera que les dificultats de la cerca van anar perfilant el que l’associació desitjava compartir amb la resta de ciutadanes i ciutadans.

Hi hem volgut individualitzar les dones, fer-les protagonistes, a través de l’objectiu d’Olga Batiste; per això vint retrats diferents, però que ens representen a totes. Vint dones, cadascuna amb un ofici distint, però totes amb tres punts en comú: treballadores arrelades a Castelló i la cultura castellonenca, reconegudes en el seu àmbit i destacables pel seu progressisme. En definitiva, dones d’ofici.

Adona’t presenta aquest recull de fotos amb intencions ben clares: donar a conéixer la feina de les dones des d’un punt de vista nou i creatiu, suscitar-hi l’opinió i sensibilitzar la població sobre la importància social que totes puguem tindre un ofici.

Ni de bon tros hem pretés fer un inventari de professions, ni de noms de dones, sinó oferir una mostra de l’actual realitat professional per al sexe femení, amb algunes de les dones que han assolit l’excel·lència en la seua feina –que avui dia pot ser qualsevol feina.

Lluïsa Pérez. Presidenta d’ADONA’T

Textos convidats:
Ser dona treballadora mai no ha sigut fàcil.
Maria Gràcia Molés i Garcia, Diputada Provincial del Bloc a la Diputació de Castelló 
Adonar-se.
Margarita Porcar, Vicerectora de Cultura Universitat Jaume I
Monges, fadrines o casades.
Pilar Dolz, Gravadora i galerista 


Acte d’inauguració de l’exposició Dones d’oficici de l’associació ADONA’T. 08 de Març de 2009 , Museu de Belles Arts de Castelló.


Foto de grup ADONA’T

Fotografia: Olga Batiste

ADONA’T projectes expositius