Societat, resiliència i sanitat pública

Mila Guidotti Galindo
T.C.A.I de l’Hospital General Universitari de Castelló i sòcia d’ADONA’T
Gener 2023

Postpandèmia, hivern, constipats, febra, grips. Les urgències hospitalàries estan saturades des de fa temps, l’edat dels usuaris ha augmentat, la societat ha envellit i això es nota en la nostra sanitat pública.

Aquest és el primer hivern sense restriccions per la covid, els sanitaris venim amb una sobrecàrrega de feina que ens està passant factura, sols cal veure la quantitat de baixes per estrés i ansietat que hi ha al nostre col·lectiu. Durant la pandèmia es van reforçar les plantilles, però ara estem sota mínims, sobre tot dins del servei d’urgències.

A Castelló, les instal·lacions han quedat obsoletes, l’espai físic és del tot insuficient en un hospital de referència com és el General de Castelló, la manca de llits és habitual i l’espera dels pacients per a ingressar supera moltes vegades les 24 h.


Pel que fa al personal, és fàcil trobar metgesses i infermeres empenyent cadires de rodes amb pacients perquè les seues companyes celadores no donen l’abast. I sovint qui s’espera no entén com tarden tant a atendre’ls, la sala d’espera està plena i les ambulàncies no paren d’arribar.

Aquesta situació es veu agreujada per la quantitat d’usuaris que es presenten al servei d’urgències sense que siga una urgència com a tal, comentaris del tipus “ja que estic ací”, “fa dos mesos que em note alguna cosa estranya” són més utilitzats del que caldria, hem de saber que les urgències de veritat com són els accidents de tràfic, els ictus, els atacs de cor, en poc menys d’una hora estan a quiròfan, o en Uci.


Com m’assenyalava un company de feina, fa falta molta cultura sanitària en l’àmbit d’usuari. Abans d’anar a urgències ens hauríem de preguntar si és realment precís, sense entrar a revisar les estadístiques, us diré que quan plou o hi ha futbol la gent ve molt menys a l’hospital. Amb això no vull dir que no faça falta una reestructuració i unes obres que milloren les instal·lacions, sinó que a més a més de les obres, com societat, hem de saber que és responsabilitat de tots i totes tindre una sanitat pública que funcione correctament, i fer-ne un bon ús ens ajudaria molt.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s