Emissió de desembre a Ràdio ADONA’T: Lite-rates. Mamíferes de la cultura

Emissió 13 de desembre de 2019

Bacteri: Microorganisme unicel·lular d’estructura procariota, que viu en tots els medis i és causa de nombroses malalties.

El Ministeri de Sanitat confirma que els contagis de malalties de transmissió sexual no paren de créixer al nostre entorn i constitueixen un problema de salut pública important. Sembla que l’ús de mètodes de barrera durant les relacions sexuals ha disminuït respecte als anys noranta. Com tots els fenòmens socials, les causes són múltiples, però des de la nostra perspectiva

ens sembla important destacar-ne una que incideix particularment en les dones joves. Segons un estudi de percepció del risc d’infeccions liderat per la dra. Sílvia Saura i situat a la província de Girona, les adolescents continuen responent a l’ideologia de l’amor romàntic i la dependència de la parella, mentre que els xics representen el desig sexual com un instint que no poden controlar a causa de les hormones. Aquesta situació de desequilibri provoca una pèrdua de l’autonomia per part d’elles en la negociació de l’ús del preservatiu. Es rebutja el preservatiu perquè s’associa a significats no compatibles amb la fidelitat, peça central en el mite de l’amor romàntic. 

La construcció de la identitat de gènere, afectiva i sexual, tan important en el desenvolupament integral d’una persona, està completament mediatitzada per idees pròpies de l’estructura patriarcal, de la qual l’amor romàntic és una peça fonamental. Aquestes idees marquen com han de sentir, pensar i actuar els i les joves en una època de la vida en què l’acceptació del grup és tan desitjada. Des d’Adona’T pensem que aquestes idees s’han de canviar amb el seu llenguatge i dins dels seus contextos: l’educació afectiva i sexual als centres, o les campanyes de formació i informació per a famílies i joves són eines essencials que ja s’han demostrat efectives i que cal revifar. Però també necessiten més producció cultural que trenque amb el mite de l’amor romàntic: novel·les, còmics, sèries, pel·lícules, cançons, icones pop que els proporcionen referents lliures de prejudicis i camins marcats, perquè trien qui volen ser i com es volen relacionar, sense mites. Comencem! 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s