Vint anys d’ADONA’T

Lluïsa Pérez Monferrer
Psicopedagoga i primera presidenta d’ADONA’T
Novembre 2023

Enguany, la nostra Associació celebra vint anys.

Quan allà al 2003 vam fundar ADONA’T teníem una gran esperança en poder canviar si no el món sencer, al menys contribuir a que es feren petits canvis en el nostre món proper, al nostre entorn més immediat. I en eixa línia hem anat treballant tots aquests anys. Vint anys ja en aquest 2023, promocionant les dones i el saber femení, intentant preservar i difondre la cultura en la nostra llengua.

La constitució de l’Associació va seguir un procés natural. En principi, es tractava d’un grup d’amigues a qui ens agradava parlar dels temes d’actualitat. A poc a poc s’hi van afegir més dones preocupades per les mateixes coses que nosaltres. Però va ser després de les eleccions municipals i autonòmiques de 2003 que vam decidir la constitució d’una associació perquè pensàvem que d’aquesta manera les nostres opinions i activitats tindrien més ressò i una continuïtat temporal. Així, a finals de setembre de 2003 vam presentar els estatuts que van rebre el vistiplau uns quants mesos més tard.

Quan veiem les fotos que any rere any hem anat col·leccionant, ens n’adonem que el temps passa, però també que el temps l’anem omplint de projectes engrescadors que ens fan sentir bé entre nosaltres i, amb major complicitat i compromís, es fa palesa la xarxa que embolcalla les dones, posa en relleu els referents, l’empremta, la influència d’unes dones sobre altres al llarg de la seua vida.

L’Associació de Dones Nacionalistes “Terra” (ADONA’T), fundada a Castelló de la Plana el 2003, assumia com a objectius fonamentals la promoció de la dona i del saber femení, la preservació i la difusió de la cultura i la llengua del País Valencià, i la integració de grups minoritaris en els àmbits social, polític i cultural.

L’Associació naixia, ja ho hem dit, el mes de setembre de 2003 i es va fer la presentació pública a la llibreria Babel de Castelló de la Plana el 14 de gener de 2004. En aquell moment n’eren 15 membres, interessades totes a col·laborar i plenament identificades amb els objectius marcats.

Les raons de la nostra creació van ser essencialment la convergència de diferents elements que ens cridaven a actuar. Per un costat, ens vam trobar un grup de persones amb unes inquietuds nacionalistes i socials en l’àmbit de la dona coincidents. Buscàvem un element que ens permetera d’estar presents en aquests àmbits de la nostra societat, creant opinió i debat per sensibilitzar i tindre influència en la vida pública i del treball.

No només ens interessaven els aspectes tradicionalment identificats amb aquest col·lectiu, sinó tots aquells temes socials que afectaven el nostre entorn i que volíem tractar des del punt de vista de les dones. Era important recolzar les seues inquietuds creixents. Calia afavorir les tendències innovadores i donar-les a conéixer.

Per a aconseguir aquestes finalitats, aleshores i ara, ADONA’T participa en els fòrums adients, i emprén activitats concretes que actualment es poden consultar al web de l’Associació adonat.net, com són la publicació d’articles d’opinió en els mitjans de comunicació i en la nostra pròpia pàgina, realització d’un programa de ràdio a la Universitat Jaume I, participació en grups de discussió i altres mesures de pressió que puguen portar a les bones pràctiques associades a la igualtat d’oportunitats i la conciliació familiar, principals dificultats amb què s’enfronten els projectes de les dones.

Enguany, com en el desé aniversari de l’Associació, que va marcar el final de la nostra presidència, en el projecte Referències de dona https://adonat.net/referencies-de-dona/deu-anys-dadonat/, voldria agrair a les dones que han col·laborat amb nosaltres al llarg d’aquests anys. Amb el seu suport seguirem donant visibilitat i aconseguint els nostres objectius.

Volem que la nostra veu siga una veu clara, sincera, compromesa amb el present i el futur però sense oblidar el passat que ens ha dut fins ací. Volem que la nostra veu, ho reiterarem sempre que calga, estiga implicada en la millora de l’entorn, crítica amb el que no ens agrada i amb ganes de subratllar el que per a nosaltres, les dones d’ADONA’T, és important: allò que és nostre i sentim en perill.

Per molts anys ADONA’T, hem de continuar treballant!


Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.