Taller de primavera: cicle de cuina tradicional en parella

OLLA DE DEJUNI

Ingredients:

 • ¼de bajoques
 • 1 carlota
 • 1 nap
 • 1 penca de bleda
 • 125 g d’espinacs
 • 2 penques de cardets
 • Un trocet de col de fulla
 • ¼ de bròquil
 • 1 ceba
 • 1 creïlla
 • 125 g de cigrons
 • 125 g de fesols
 • Un tros mitjà de carabassa dolça


Els ingredients poden variar, també variarà el gust, però sempre estarà bona, pots posar ingredients que no estiguen a la llista, o pots suprimir-ne alguns, en tot cas es tracta de posar diverses verdures que tingues a l’abast.
Aquesta olla que era típica de l’època de Quaresma també es fa avui molt sovint, ja que, com que no duu gens de carn ni greixos, la gent comença a reconèixer aquest plat, Excel·lent, com a complement alimentari d’una dieta contra l’obesitat.

Elaboració:
La nit abans posaren a remulla els fesols i cigrons
Es renta amb aigua abundant tota la verdura la trossegem i la pelem, si cal. La tornem a rentar, anem posant-la al recipient on ha de coure . Una vegada tinguem tota la verdura preparada i dins l’olla la cobrim d’aigua amb un o dos dits per damunt la mesclem i la posem a coure a foc viu. Quan comence a bullir abaixem el foc al mínim i abans que la verdura comence a estar cuita afegim un culler d’oli d’oliva , i una picadeta que tindrem preparada.
Picadeta:
2 alls, julivert, una creïlla que hem tret d’olla, el rovell d’un ou dur. Afegim esta picadeta amb l’oli i quan arranque el bull altra vegada, apaguem el foc.

Mandonguilles d’abadejo

Ingredients:
250 grams de bacallà salat desmollat i sense espina
500 grams de creïlles pelades i bullides
2 ous, pinyons, julivert i alls

Elaboració:
Amb l’ajut d’una forqueta xafem les creïlles, el julivert i el alls que haurem tallat previament, afegim els pinyons, el bacallà i els dos rovells d’ous (reservant les clares) i ho mesclem tot bé. Quan la massa estiga uniforme la deixarem que acabe de refredar-se i que repose un parell d’hores. Quan anem a fer-les agafem les clares reservades , les batrem a punt de neu i les ajuntarem amb cura a la massa i farem les mandonguilles, les fregirem en paella al foc amb oli ben brusent i abundant fins que estiguen daurades.

Mona de Pasqua

Ingredients:
1 tassó ple d’ous (amb rovell i clares)
1 tassó ple de sucre
1 tassó ple d’oli
1 tassó d’aigua
100 grams de llevat de pastilla i farina, la que admeta, aproximadament 1 kg.

Elaboració
Posem a un llibrell l’aigua tèbia, tot seguit hi tirem el llevat el disoldrem bé amb l’aigua tèbia tot seguit afegim el sucre remenant amb insistència fins que el sucre quede desfet completament. Seguidament, l’oli i el ous. Ho remenem durant una estona i quan tot estiga molt ben integrat anem afegint la farina a poc poc i treballant la massa ben treballada.
La massa ha de quedar un poc blaneta i que no s’enganxe a les mans.
Quan estiga ben pastada, fiquem la pasta en un llibrell tapat amb una manta i la deixem reposar en un lloc escalfat perquè puge.
Una vegada haurà pujat, fenyem, hi fem les mones i les deixem reposar fins que pugen una altra vegada.

Abans de posar-les al forn agafarem un ou i el batrem, clara i rovell, amb l’ou batut pintem les mones amb un pinzellet, les ensucrem i els hi posem confitets de colorins, també les podem guarnir amb fruits secs, fruites confitades i carabassat. Almenys a les que fem per als xiquets els hem de posar ous durs de colorins, es poden fer en forma de coca o donant-li forma de rotllo
Si volem les podem farcir amb confitura de cabell d’àngel, de moniato, nocilla o molles.

Recepta de les molles:
1 tassó de farina , 1 tassó de sucre, molta llima ratllada, i oli el que admeta tot això es remeneja molt fins que quede amb la textura adeqüada.

Manera de farcir la mona:
Agafem un grapat de pasta i l’estirem sobre una neula, posem la confitura, o les molles deixant per les vores dos dits sense confitura. Agafem un altre grapat de pasta i fem la mateixa operació, sense neula, i amb compte la posem tapant la confitura, ho juntem ben rejuntat per les vores.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s