Lite-rata Adelina Navarro Santamaria

Adelina Navarro Santamaria
Fotografia: Antonio Cabrera Serrano

Quan ens disposem a llegir entrem en un espai on els afectes i les emocions prenen les regnes del món. Encara no s’ha dit tot sobre la lectura; i, si s’ha dit, devem repetir-ho, perseverar. 

“Qui vulga conéixer-se, que òbriga un llibre.” 

Jean Paulghan (Escriptor, França, 1884-1968)

Qui som? Què ens commou i per què?

Als llibres estan les claus de totes les emocions, les de tots els colors, les que admirem i les que repudiem. En un text, en un poema, veurem reflectida la nostra intimitat, compartida i universalitzada, ens alliberarem de desplaers adherits a nosaltres, que es quedaran per sempre entre eixes pàgines. En soledat, sense màscares ni carasses, amb absoluta llibertat. És una estranya i agradabilíssima sensació que tot bon lector coneix i anhela. 

“Mai no he fet viatges més apassionants que asseguda en una butaca del saló de ma casa amb un llibre a les mans.”

George Sand (1804-1877)

Submergits en un llibre ens n’eixim del món que ens envolta per viatjar a un altre, amalgamats amb personatges, escenaris, actituds, imatges, i amb l’autor o autora. És un moment misteriós que durarà tant com la lectura i que ens transforma. Necessitem un temps breu per a reubicar-nos i reconéixer eixa finestra, eixe cel o eixe rostre. Senzillament estàvem en un altre lloc, real o imaginat, impossible per a nosaltres fora de la lectura. Reprenem el viatge en tornar a obrir el llibre, que esperarà pacient que tornem a ell, a les profunditats del jo; un jo, però, únic i universal alhora, íntim i compartit.


Coses i noses 

Maria Aurèlia Capmany 

Edicions de La Magrana, 1980

Pedra de tartera

Maria Barbal

Edicions 62, 2010 

L’home és un gran faisà al món

Herta Müller 

Editorial Bromera, 2009

Mai no sé què fer fora de casa

Neus Canyelles  

Editorial Proa, 2014

Serena barca 

Mª Josep Escrivà  

Edicions del Buc, 2016