
Fotografia: Antonio Cabrera Serrano
Quan ens disposem a llegir entrem en un espai on els afectes i les emocions prenen les regnes del món. Encara no s’ha dit tot sobre la lectura; i, si s’ha dit, devem repetir-ho, perseverar.
“Qui vulga conéixer-se, que òbriga un llibre.”
Jean Paulghan (Escriptor, França, 1884-1968)
Qui som? Què ens commou i per què?
Als llibres estan les claus de totes les emocions, les de tots els colors, les que admirem i les que repudiem. En un text, en un poema, veurem reflectida la nostra intimitat, compartida i universalitzada, ens alliberarem de desplaers adherits a nosaltres, que es quedaran per sempre entre eixes pàgines. En soledat, sense màscares ni carasses, amb absoluta llibertat. És una estranya i agradabilíssima sensació que tot bon lector coneix i anhela.
“Mai no he fet viatges més apassionants que asseguda en una butaca del saló de ma casa amb un llibre a les mans.”
George Sand (1804-1877)
Submergits en un llibre ens n’eixim del món que ens envolta per viatjar a un altre, amalgamats amb personatges, escenaris, actituds, imatges, i amb l’autor o autora. És un moment misteriós que durarà tant com la lectura i que ens transforma. Necessitem un temps breu per a reubicar-nos i reconéixer eixa finestra, eixe cel o eixe rostre. Senzillament estàvem en un altre lloc, real o imaginat, impossible per a nosaltres fora de la lectura. Reprenem el viatge en tornar a obrir el llibre, que esperarà pacient que tornem a ell, a les profunditats del jo; un jo, però, únic i universal alhora, íntim i compartit.
Coses i noses
Maria Aurèlia Capmany
Edicions de La Magrana, 1980
Pedra de tartera
Maria Barbal
Edicions 62, 2010
L’home és un gran faisà al món
Herta Müller
Editorial Bromera, 2009
Mai no sé què fer fora de casa
Neus Canyelles
Editorial Proa, 2014
Serena barca
Mª Josep Escrivà
Edicions del Buc, 2016