Accions

ACTIVITATS

Les activitats realitzades per l’Associació durant el període entre l’1 de gener fins al 31 de desembre del 2019 i que contribueixen als objectius de l’associació són les següents:

10 GENER 2019

Taula Redona ELLES TRIEN en EL MENADOR.  

Teixint complicitats  i reptes de futur entre Castelló i Tuníssia. “Teixint complicitats: igualtat sense fronteres”

ADONA’T ha participat en la taula rodona organitzada per l’ASSEMBLEA PER LA COOPERACIÓ PER LA PAU, (Assemblea de Cooperació per la Pau – País Valencià) dins del marc del projecte ELLES TRIEN.

La nostra presidenta Lola Mallen ens representa en aquest projecte en el qual participem des del passat mes d’octubre amb la col·laboració de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelló i continua participant i fent difusió del mateix 

“Després de la trobada a Castelló del projecte #EllesTrien en l’espai de diàleg “Teixint complicitats i reptes de futur entre Castelló i Tunísia” continuem amb l’intercanvi d’experiències a la Comarca dels Ports i el Baix Maestrat amb Saloua Kenou i Najoua Baccar, representants de les organitzacions feministes AFTURD i ATFD  per a continuar donant protagonisme al paper de les dones en el procés de desenvolupament a Tunísia.

1 FEBRER 2019

RÀDIO ADONA’T: LITE-RATES. MAMÍFERES DE LA CULTURA

Programa mensual a VOX UJI Ràdio de Literatura i Música feta per dones.

8 FEBRER 2019

CASSOLADA FEMINISTA

Participació en la manifestació.

13 FEBRER 2019

DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO

Ràdio ADONA’T Lite-rates s’ha sumat a la cel·lebració del Dia Mundial de la Ràdio.  Pàgina web de l’UJI: https://www.uji.es/com/noticies/2019/2/1q/dia-mundial-radio/    

Twitter de la Ràdio: @VoxUJIRadio

1 MARÇ 2019

RÀDIO ADONA’T: LITE-RATES. MAMÍFERES DE LA CULTURA

5 MARÇ 2019         

PREMIS ISABEL FERRER

A l’Auditori Juan Varea de Borriana es van lliurar els premis Isabel Ferrer que atorga la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

ADONA’T va voler estar al costat de les guardonades Carme Miquel, el Grup de dones dels Ports i Amàlia Alba.

Aquesta va ser la XXI Edició dels Premis “Isabel Ferrer” que es concedeixen , amb motiu de la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

Isabel Ferrer Giner (Castelló de la Plana, 1736 – Castelló de la Plana, 1793) fou una noble i benefactora il·lustrada, que invertí els seus diners a fer una escola per a les xiquetes pobres. Va rebre un dot familiar folgat i suficient, que va economitzar per assolir el seu somini: la creació d’una Casa d’Ensenyament gratuïta per a xiquetes pobres. El Consistori de Castelló mateix va qualificar la Casa d’Ensenyament com una «fundació heroica» on s’albergaren 220 xiquetes el 1785.

7 MARÇ 2019

Presentació de les activitats programades en commemoració del Dia Internacional de les Dones per Sonia Reverter (directora de l’Institut Universitari d’Estudis feministes i de Gènere Purificación Escribano), Nela Gómez (Fundació Universitat Empresa) i Lola Mallén (Presidenta d’Adona’t). Hora: 11.30h. Lloc: Sala de Juntes de Rectorat.

8 MARÇ 2019                Vaga General Feminista

PARTICIPACIÓ EN ELS ACTES AL VOLTANT DE DIA INTERNACIONAL DE LA DONA.

10 MARÇ 2019      IL·LUMINADES INAUGURACIÓ 

Projecte expositiu d’ADONA’T 2019,  IL·LUMINADES. IL·LUSTRANT LA HISTÒRIA DE LA MISOGÍNIA.

L’objectiu del projecte expositiu promogut per ADONA’T és, com cada any, per una banda sumar-nos a la commemoració i celebració a Castelló del dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i per l’altra continuar amb el projecte que ja vam encetar fa anys, amb la inestimable col·laboració del Museu de Belles Arts de Castelló i la Universitat Jaume I, que acullen les nostres propostes expositives en les seues instal·lacions. Ens hem centrat més que a potenciar dones concretes, com s’ha fet en els 9 primers projectes d’ADONA’T, a constatar una situació de realitat innegable: la misogínia que ha imperat, i encara campa, tot recullint manifestacions menystenidores cap a les dones, a través de diversos frases i cites textuals de pensadors cèlebres al llarg de la història, comptant amb la inestimable col·laboració de dones il·lustradores que ens il·luminen amb les seues creacions.Il·luminades: Marta Sesuli Luis, Rachel Virginia Brenes, JuarezCasanova estudi, Ana Dobon, Laulauenlaseuatinta, Tica Godoy, SANSANO, Verónica Fabregat Sebastià, Amma Mingarro Mezquita, Mabel Ramos, Paula López Almela i Laura Castelló.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón va estar en la inauguració de l’exposició «Il.luminades», del col·lectiu Adona’t en el Museu de Belles Arts de Castelló

l.luminades Exposición contra la misoginia (Levante de Castelló, 11/03/2019)

Editat i penjat a youtube el vídeo de la inauguració de l’exposició d’ADONA’T IL·LUMINADES, amb una duració aproximada de 10 minuts i que recull el que va ser l’acte. Així mateix també s’ha editat i publicat a youtube el que s’anomena un teaser, de 60 segons, que resumeix l’acte i les participants.

13 MARÇ 2019 

Presentació en UJI  Manifest dia de la Dona i l’exposició IL·LUMINADES. IL·LUSTRANT LA HISTÒRIA DE LA MISOGÍNIA.  . NOTICIES JAUME I

14 MARÇ 2019          IL·LUMINADES Entrevista a TVCs

La presidenta  Lola Mallen Fortanet i la companya i comissària de l’exposició, Carme Pinyana han format part del programa de Patricia Mir, Plaça Major, a la TVCS, Televisió de Castelló.

15 MARÇ 2019        IL·LUMINADES Publicació al TEMPS

La periodista Violeta Tena publica,a El Temps, Clàssics misògins. Una crònica, i reflexió, al voltant del nostre projecte expositiu; Il·luminades. Il·lustrant la història de la misogínia.


Es recordar que Violeta Tena Barreda va ser protagonista del projecte expositiu de l’any 2018; “En minoria. Cròniques d’una desigualtat”, que actualment s’està exposant a Morella a les Torres de Sant Miquel i romandrà fins final de març.

Grup de Dones Els Ports – Morella

https://www.eltemps.cat/article/6609/classics-misogins…

22 MARÇ 2019        IL.LUMINADES Entrevista Àpunt

La presidenta, Lola Mallen, ha estat invitada en El matí à punt dintre l’espai de Violeta Tena Barreda i ha explicat moltes coses d’ADONA’T, de la Xarxa Feminista pels Bons Tractes, del projecte Elles Trien i del projecte expositiu: Il·luminades. Il·lustrant la història de la misogínia.

Durant l’entrevista també s’ha pogut veure el reportatge que es va fer en el Museu de Belles Arts de Castello, a la comissaria de l’exposició, Carme Pinyana i, a les il·lustradores, Verónica Fabregat IllustrationAnna Mingarro Mezquita i Paula López Almela.

5 ABRIL 2019

RÀDIO ADONA’T: LITE-RATES. MAMÍFERES DE LA CULTURA

9 ABRIL 2019

CURS de l’Escola d’Igualtat de Gènere al Menador, on dos components d’ADONA’T s’han inscrit per a participar ( Mila i Julia) al finalitzar el curs han de presentar un projecte, ens informen que podría ser CINE I DONA.

13 ABRIL 2019

XARRADA FEMINISTA DE COMPROMIS ON VARIES SOCIES PARTICIPAREN (Ali Brancal, Marta Sorli, Veronica Ruiz…)

14 ABRIL 2019      FESTA X LA LLENGUA 

Parc Ribalta, Castelló de la Plana

Les Trobades són festes per la llengua i d’estima a la llengua que “tenen la funció d’escenificar el suport de les comunitats d’aprenentatge, els centres educatius i entitats a l’ensenyament en valencià i la dignificació de l’ús social de la llengua. Una festa pel valencià però també una fita que vertebra la comarca amb la participació dels centres de tots els pobles”.


22 ABRIL 2019

Escrito denuncia al Observatorio de la Imagen de las Mujeres por la comunicación en Levante i Mediterràneo de Vicente Cornelles sobre una violación en Vilafames.

Observatorioimagen@inmujer.es

Ante las manifestaciones del escrito en prensa realizada el dia 20 de Abril de 2019 por el periodista V. C. en el Periódico “El Mediterráneo” de Castelló sección -sucesos- relacionadas con la violación de una mujer en la localidad de Vilafames queremos denunciar que no estamos de acuerdo en como se ha tratado la información y por lo tanto solicitamos al Observatorio de la Imagen de las Mujeres Instituto de la Mujer que tome las medidas oportunas 

consultar https://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/sucesos/fiscal.solicita.10.anos.carcel-violart-vecina-vilafames_1216878.html

3 MAIG 2019

RÀDIO ADONA’T: LITE-RATES. MAMÍFERES DE LA CULTURA

15 MAIG 2019

PARTICIPACIÓ EN EL CONGRES CASTELLÓ EDUCA EN LA PART DE LES ASSOCIACIONS. PROPOSTES FER XARXA DE COL.LECTIUS SOCIOCULTURALS DE CASTELLÓ QUE TENEN COM OBJECTIU MILLORAR A TRAVÉS DE L’EDUCACIÓ NO FORMAL A LA CIUTADANIA.

16 MAIG 2019          CAMPANYA POLITICA  

Al Menador Ali Brancal i Vero Ruiz, xarrada de dos socies d’ADONAT en el Menador CASTELLÓ AMB UNA MIRADA FEMINISTA.

 ADONA’T dona suport a COMPROMÍS

25 MAIG 2019

Primera reunió de la Comissió de Comunicació (ADONA’T) per a estudiar la configuración de la página web.    Els apartats que s’inclouen són: INICI , QUI SOM,   ACCIONS,   PROJECTES EXPOSITIUS,    CONTACTE

7 JUNY 2019

RÀDIO ADONA’T: LITE-RATES. MAMÍFERES DE LA CULTURA

25 JUNY 2019   

Assemblea general d’ADONA’T

9 JULIOL 2019  

Assemblea extraordinària d’ADONA’T

30 JULIOL 2019

Reunió grups de XARXA per a firmar document participatiu en la subvenció.

AGOST   Elaboració dels projectes per a la subvenció de l’Ajuntament SIO

  • Opció Individual: Projecte Expositiu +Il.luminades – Història dels feminismes
  • Opció Col.lectiva: Participació en la Xarxa de dones pels bons tractes, amb diverses activitats organitzades per Adona’t.

Entrega al registre el 5 d’agost.

29 AGOST 2019          

Presentació ADONA’T a MONCOFA

Lola Mallen, Dolors Ibañez i Mª Carmen Diaz han presentat l’Associació ADONA’T, els seus objectius a la Trobada de Dones que s’ha celebrat a Moncofa, amb la finalitat de  motivar a formar xarxa a les diferents associacions de la localitat i crear vincles amb altres col·lectius de les comarques de Castelló.

11 SETEMBRE 2019

Presentar proposta per a participar en el Consell d’Igualtat. Com a membre a Reis LLoria. Entrega de documentació a l’Ajuntament.

12-13-14 SETEMBRE 2019      

II ESCOLA DE LA TARDOR MORELLA

L’Escola de la tardor són unes jornades en les quals es pretén donar visibilitat i millorar les condicions de les dones en el món rural. Aquesta segona edició ha tingut com a títol Economia verda, social a través de la custòdia del territori i des d’un enfocament de gènere a Castelló.

L’associació Dones Nacionalistes Terra (ADONA’T) ha participat amb la representació de Lola Mallén i Mª Carmen Diaz. 

La II Escola de la tardor celebrada a Morella, com a Capital de la Muntanya Espanyola 2019, ha sigut un èxit de participació amb més de 70 dones de manera presencial, i més de 60 a través de l’streaming. 

Descripción: Macintosh HD:Users:josemiguelporcargomez:Desktop:A5DFE660-8CDA-43BC-9179-2D7D8177B653.JPG

En la taula rodona Eva Cifre, Ana Molto , Xelo Perez i Esperanza Melendez, cadascuna va explicar les seues trajectories professionals. Finalment en la taula de vivències, Ivana Ponsoda, Mª Jose Olaria i Alicia Calero van contar la trajectòria de aquelles dones que participaren en la 1ª escola de la Tardor.

24 SETEMBRE 2019

Ens confirman que ens han concedit el projecte NI MÉS NI UNA MENYS: SOM IGUALS de la XARXA PELS BONS TRACTES.

El taller de teatre será en noviembre. Confirmació dels dies 14 i 20 de novembre en el Museu de  Belles Arts per a les conferències. Es sol.licita CMC per a portar l’exposició EN MINORIA, cròniques d’una desigualtat. Confirmat a partir del 13 de noviembre fins a  gener 2020.

26 SETEMBRE 2019 

Reunió de la Xarxa en el Menador a les 19h per a concretar tasques, activitats, comissions de les distintes associacions que participen en la XARXA.

30 SETEMBRE 

Radio UJI LITERATES

9 OCTUBRE 2019

RECONEIXIMENT VALENCIANES DE L’ANY 2018 

L’Ajuntament de Castelló ha commemorat el 9 d’Octubre amb el lliurament dels premis Valencià o Valenciana de l’Any que concedeix la Fundació Huguet, un acte institucional en què s’ha distingit a Rosa Serrano Llàcer i a l’ Associació de Dones Nacionalistes Terra (Adona’t) per la seva trajectòria en la defensa de la llengua i la cultura valenciana.

https://www.elperiodicomediterraneo./noticias/castellon/castello-distingue-rosa-serrano-asociacion-adona-t-9-d-octucombre_1249802.html

https://www.uji.es/com/noticies/2019/10/1q/guardo-adonat/

11 OCTUBRE 2019

RÀDIO ADONA’T: LITE-RATES. MAMÍFERES DE LA CULTURA

Zèfir: vent suau de ponent o teixit fi de cotó, fet amb lligat de plana, tenyit en madeixa en colors clars, llis, llistat o de quadres, que hom empra per a confeccionar bruses i vestits de dona i camiseria d’home.

Inspirades per la polisèmia d’aquesta paraula, des d’Adona’t us donem la benvinguda a una nova temporada de Lite-Rates, mamíferes de la cultura, el programa de literatura i música feta per dones. El vent suau de ponent ens fa encetar el curs amb alguns canvis d’organització i, alhora, estem segures que la força que els delicats fils de cotó li confereixen a la tela en entrellaçar-se serà la mateixa que assolirem amb el treball polifònic de diverses dones. En aquesta nova etapa, a més de lectures i cançons, el zèfir ens portarà autores que compartirán amb nosaltres fragments del seu univers literari. Amb aquesta mirada a les bambolines de la literatura, esperem acostar-vos encara més la riquesa de les veus que creen en la nostra llengua. Comencem?

24 OCTUBRE 2019

Exposició en el Hall EASD IL·LUMINADES IL·LUSTRANT LA HISTÒRIA DE LA MISOGÍNIA. 

30 OCTUBRE 2019

Presentació de les activitats a la UJI per Marta Beltràn com a associació vinculada a activitats en defensa de la igualtat entre homes i dones. L’objectiu de la presentación és fomentar el teixit associatiu dels estudiants de la universitat.

8 NOVEMBRE 2019

RÀDIO ADONA’T: LITE-RATES. MAMÍFERES DE LA CULTURA

Abús: Acció o efecte d’abusar. en DRET, Acció de fer ús d’una facultat, d’un dret o d’una cosa d’una manera il·lícita o amb finalitats diferents de les normals o pròpies. Abús de poder, abús de confiança.

Manresa, Pamplona, Bilbao, Benidorm… són ciutats que aniran per sempre lligades a una realitat esfereïdora. A partir d’una recerca hemerogràfica, al web geoviolenciasexual.com es recullen unes dades aclaparadores: des del 2016 s’han conegut 155 agressions sexuals múltiples a Espanya. Vora el 20% d’aquestes agressions s’han comés al País Valencià. 

Vivim en una societat que falla, perquè a través del seu sistema patriarcal autoritza aquestes accions brutals envers les dones. Si res no els frena per agredir sexualment i en grup una dona és perquè han rebut senyals que aquest fet no és denigrant, inhumà, atroç i salvatge. 

Les lleis són reflex de la societat i, en aquest cas, s’han demostrat fallides, com la societat que les redacta. La violència sexual no és un abús. La violència sexual no fa un ús il·lícit de cap dret. Les paraules importen. I si els delictes no estan ben tipificats, amb perspectiva de gènere, caldrà revisar-los. Avui hem decidit començar el programa amb la paraula “abús”, però preferim anomenar les coses pel seu nom: no és abús, és violació.

8 I 9 NOVEMBRE 2019

ASSISTÈNCIA AL WORKSHOP FEMINISMES I SOBIRANIES, organitzat per la fundació nexe, a la Universitat de València

NOVEMBRE 2019  AMB LA XARXA FEMINISTA PELS BONS TRACTES 

Al voltant de les celebracions del 25 de novembre hem col·laborat amb l’Ajuntament de Castelló amb el Servei d’Igualtat, amb la Universitat Jaume Primer i amb la Xarxa Feminista  pels Bons Tractes.

13 NOVEMBRE 2019

Presentació EXPOSICIÓ EN MINORIA CRONIQUES D’UNA DESIGUALTAT en el Centre Cultural de Castelló cedit per la Regidora de Cultura. 

Es pretén:  Evidenciar la desigualtat real que trobem dia a dia en els mitjans de comunicació com a testimonis de les agendes públiques de representants de la política, la societat, la cultura o l’economia. 

Augmentar la visibilitat de les dones, desdibuixant artísticament les fesomies dels hòmens, per  constatar una situació de desigualtat manifesta, en el món de la comunicació.

Reflexionar i fer reflexionar amb cares i signatures conegudes i reconegudes sobre aquesta qüestió.

Denunciar la minoria, donar veu a les dones fotògrafes, dissenyadores, periodistes per expressar a través de la imatge i la paraula les seues visions d’aquesta desigualtat.

Ha estat oberta fins al 5 de Gener de 2020, amb un nombre elevat d’assistència. Aquesta exposició l’han demanada el col·lectiu de dones de Moncofà  per a exposar-la al voltant del 8 de Març.

14 NOVEMBRE 2019     CONFERÈNCIA FEMINISME I VIOLÈNCIA OBSTÈTRICA

DIES 15,16 I 18 de NOVEMBRE       TEATRE OPRIMIDES I GÈNERE

Curs de formació de teatre a fi de ser conscients dels estereotips de gènere, durant tres dies hem treballat amb les tècniques de teatre de l’oprimit, técniques de presentación i

coneixença del grup, desinhibició, …crear situacions conflictives, cercar solucións conjuntes,…

20 NOVEMBRE 2019

CONFERÈNCIA 

SALUT MENTAL AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

22 NOVEMBRE 2019

Participació d’ADONA’T en la Jornada del Día de la NO-Violència en el Parc de les Arts, Projecte MULLA’T CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA ( En l’ organització, en el taller de microrelats, taller de “ganxo”, taller de “creació de pancartes”, lectura del manifest.)

25 NOVEMBRE 2019

Inclusió de les activitats d’ADONA’T en el programa oficial d’actes organitzat per la Universitat Jaume I. 

ADONA’t participa en en l’organització dels actes i en la manifestació. Lectura del manifest.

EXPOSICIÓ IL·LUMINADES DURANT EL MÉS DE NOVEMBRE I DESEMBRE EN LA FACULTAT  D’HUMANITATS DE l’ UJI.

28 NOVEMBRE 2019

ENTREGA DE LA MEMORIA A LA UJI DEL  PROJECTE CULTURAL I ARTÍSTIC EXPOSICIÓ IL.LUMINADES. IL·LUSTRANT LA HISTÒRIA DE LA MISOGÍNIA.

PERSONALITZACIÓ AGENDA 2020 (EDICIONS 96)

13 DESEMBRE 2019

RÀDIO ADONA’T: LITE-RATES. MAMÍFERES DE LA CULTURA

Bacteri: Microorganisme unicel·lular d’estructura procariota, que viu en tots els medis i és causa de nombroses malalties.

El Ministeri de Sanitat confirma que els contagis de malalties de transmissió sexual no paren de créixer al nostre entorn i constitueixen un problema de salut pública important. Sembla que l’ús de mètodes de barrera durant les relacions sexuals ha disminuït respecte als anys noranta. Com tots els fenòmens socials, les causes són múltiples, però des de la nostra perspectiva

ens sembla important destacar-ne una que incideix particularment en les dones joves. Segons un estudi de percepció del risc d’infeccions liderat per la dra. Sílvia Saura i situat a la província de Girona, les adolescents continuen responent a l’ideologia de l’amor romàntic i la dependència de la parella, mentre que els xics representen el desig sexual com un instint que no poden controlar a causa de les hormones. Aquesta situació de desequilibri provoca una pèrdua de l’autonomia per part d’elles en la negociació de l’ús del preservatiu. Es rebutja el preservatiu perquè s’associa a significats no compatibles amb la fidelitat, peça central en el mite de l’amor romàntic. 

La construcció de la identitat de gènere, afectiva i sexual, tan important en el desenvolupament integral d’una persona, està completament mediatitzada per idees pròpies de l’estructura patriarcal, de la qual l’amor romàntic és una peça fonamental. Aquestes idees marquen com han de sentir, pensar i actuar els i les joves en una època de la vida en què l’acceptació del grup és tan desitjada. Des d’Adona’T pensem que aquestes idees s’han de canviar amb el seu llenguatge i dins dels seus contextos: l’educació afectiva i sexual als centres, o les campanyes de formació i informació per a famílies i joves són eines essencials que ja s’han demostrat efectives i que cal revifar. Però també necessiten més producció cultural que trenque amb el mite de l’amor romàntic: novel·les, còmics, sèries, pel·lícules, cançons, icones pop que els proporcionen referents lliures de prejudicis i camins marcats, perquè trien qui volen ser i com es volen relacionar, sense mites. Comencem! 

19 DESEMBRE 2019

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE MEMÒRIES DE ROSA SERRANO “ Les petjades del Temps” juntament amb l’editorial  Balandra a les 19 h. a Babel

Rosa Serrano ha rebut l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, el guardó Valenciana de l’any, juntament amb ADONA’T, de la Fundació Huguet, i la medalla d’honor de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

https://www.uji.es/com/agenda/2019/12/19/llibre-les-petjades-del-temps

Col·laborar en la promoció del llibre i la lectura és un dels objectius d’ADONA’T (Associació de Dones Nacionalistes ‘Terra’), inscrita al Registre d’Associacions de la Universitat Jaume I, i és per això que organitzem presentacions de llibres, així com realitzem el programa de Ràdio Adona’t “Lite-rates. Mamíferes de la cultura”, en Vox Uji Ràdio.

https://www.uji.es/com/agenda/2019/12/19/llibre-les-petjades-del-temps/

Col·laborar en la promoció del llibre i la lectura és un dels objectius d’ADONA’T (Associació de Dones Nacionalistes ‘Terra’), inscrita al Registre d’Associacions de la Universitat Jaume I, i és per això que organitzem presentacions de llibres, així com realitzem el programa de Ràdio Adona’t “Lite-rates. Mamíferes de la cultura”, en Vox Uji Ràdio.

24 DESEMBRE 2019

MATI DE CONVIVÈNCIA

ENS REUNIM PER A REALITZAR LA FOTOGRAFIA EN GRUP A LA UJI AMB LA FOTÒGRAFA NOÈLIA LEÓN.