Trump, Putin, Erdogan, Bolsonaro

Donald Trump. 1946

“Si Hillary Clinton no pot satisfer el seu marit, com pretén satisfer els Estats Units d’Amèrica?”

Twitter en campanya electoral, 2016

Vladimir Putin. 1952

“Les dones necessiten el suport d’un home. Hem de fer tot el possible perquè les nostres estimades dones estiguen envoltades d’atencions i somriguen més.”

Discurs televisat, dia de la dona, 8 març 2017

Recep Tayyip Erdogan. 1954

“Una dona que renuncia a la maternitat dient ‘ara treballe’ en la pràctica està negant la seua femineïtat […] Li falta alguna cosa, és mitja persona, no importa quant d’èxit tindrà en el món dels negocis.” 

Discurs en una trobada de l’Associació de Dones i Democràcia, Ankara 2016

Jair M. Bolsonaro. 1955

“No és una qüestió de col·locar quotes de dones perquè sí. Hem de col·locar gent capacitada. Si col·loquem dones perquè sí, he de contractar negres també.” 

En una entrevista respecte de si augmentaria la participació de dones en funcions públiques, al març de 2018

Sense títol
Autora: Laura Castelló

Arran de les declaracions masclistes i retrògrades d’alguns presidents de diferents països he volgut representar com, amb les seues polítiques, ens asfixien a poc a poc, ens oprimeixen i ens lleven drets. Com aquestes polítiques són una altra manera d’exercir violència cap a nosaltres. És indignant i desolador comprovar que en l’actualitat els polítics perpetuen un missatge misògin fruit d’una mentalitat masclista i d’un desconeixement total en matèria d’igualtat. Que el president del país més poderós del món diga unes paraules tan irresponsables (impossible enumerar-les totes al llarg de la seua carrera) igual que el president rus, el brasiler o el turc, no fa més que demostrar la seua total incompetència com a polítics i els dies tan foscos que vivim amb l’avanç de l’extrema dreta. 

En contrapartida, l’auge global del moviment feminista (la societat sempre va per davant dels polítics) està canviant, qüestionant i revolucionant moltes de les creences masclistes que fins ara donàvem per bones. Per moltes polítiques, lleis i declaracions que facen estem despertant i això ja no es pot parar.

Laura Castelló