Resiliència

Dolors Ibáñez i Montolio

Membre d’ADONA’T

Les dones que, en el projecte d’ADONA’T d’enguany, ens comuniquen la seua experiència són persones amb les quals ens trobem cada dia: companyes del treball, amigues, familiars, veïnes o conegudes. No són cap excepció, no són heroïnes, no són més valentes que ningú, ni vo- len ser-ho.

Senzillament són senyores que han fet front a un gran repte: assumir la dificultat, l’adversitat, la malaltia, la pèrdua, la crisi, com una invitació a traure i donar el millor d’elles mateixes. Són dones que accepten que el canvi és part de la vida, que les experiències estressants, doloroses o traumàtiques constitueixen una part més de l’existència.

Segur que quan miren arrere troben que tenien unes altres perspectives i expectatives vitals, però han acceptat unes circumstàncies sobrevin- gudes, que elles no poden canviar i les han integrades. No han trencat la baralla, han obert la porta per anar a “jugar”, a viure i s’han enfocat en les circumstàncies en què el canvi depén d’elles. L’objectiu el tenen clar, volen que la seua vida i la dels qui els envolten siga el més planera i feliç possible.

Són vitalistes, busquen noves experiències i vèncer la monotonia, volen créixer de manera creativa, activa i optimista. Se senten independents i lliures per a fer el que els dicta el cor i paladejar com de dolça pot ser la vida.

Saben que no ho han fet a soles, que han tingut la sort de comptar amb algú en qui dipositar els seus afectes, amb família, amistats o professio- nals que valorant els seus esforços, la seua competència, les han lliu- rades de sentir-se a la intempèrie vital. Han comprés que és important cridar quan es necessita ajuda i rebre-la amb un somriure.

Per això responen amb el compromís de tornar el que han rebut i ofe- rir allò que està al seu abast: l’estima, l’experiència, l’ànim, la capacitat d’escoltar, les ganes de viure plenament. Saben que l’optimisme també s’encomana i és un plaer compartir amb elles una estona.

Fruit d’aquesta actitud ha estat la seua col·laboració amb ADONA’T. S’hi presenten tal com són, segures, fortes, reflexives, honestes, sense pre- tensions, ni complexos, per si ens poden ser útils.

No són cap excepció, és cert, passa moltes vegades que com més grans són els problemes, amb més força s’afronten, però per a nosaltres és un luxe comptar amb la seua experiència.

No podem fer altre que agrair la generositat en fer-nos partíceps d’una part de la seua vida.

GRÀCIES I ENDAVANT