Referència de dona

Sònia Querol

Associació de Dones Nacionalistes ‘Terra’, ADONA’T

Tots tenim el record de les nostres mares, de les nostres àvies sobre la manera de fer açò o allò, o millor dit, de com “s’ha de fer” açò o allò mentre els sorolls metàl·lics, de perols i paelles es barrejaven amb la coberteria d’acer inoxidable i els plats de “duralex”. Solia passar a poqueta nit, mentre acabàvem la feina d’escola o jugàvem a la vora de la cuina deixant fluir la nostra imaginació.

Els nostres sentits mig alerta, mig camí de la son, es posaven a observar com es trastejava amb les cebes, les creïlles, els alls, els ous… i així apreníem no només a cuinar, sinó també a saber fer i a saber ser.

Tots nosaltres hem après a fer, i a ser, absorbint petites porcions d’essènci- es d’algunes persones, que, alhora, s’han format també fent sumar xicotets bocins d’altres experiències, d’altres vides. I així, a poc a poc, ens hem anat coent. Xup-xup.

Possiblement mai ningú no ens ha preguntat quins són els nostres referents. Però no cal ser estrelles del rock o artistes de renom per saber qui ens ha influït a l’hora de desenvolupar-nos professionalment o personalment. Qui ens ha ser- vit de model per anar a la recerca dels nostres desitjos, dels nostres somnis.

En adona’t ens hem fet aquesta pregunta. I hem demanat a vuit dones que, a través de les seues reflexions, ens expliquen perquè consideren com a referents altres dones que han deixat una forta empremta en les seues vides. Referents que, d’alguna manera, han fet que seguiren un camí determinat o que les han ajudades a formar part de l’ambient social, polític o cultural del nostre entorn.

Es diu que vivim en un món en crisi, sense futur. Un món sense bons refe- rents. Potser ja és l’hora de dir que això no és cert. Tenim la ferma convicció que les dones som el referent necessari, si volem que les coses canvien.

Des d’adona’t volem donar un pas endavant en la tasca il·lusionant d’inten- tar millorar el món a partir de petits canvis al nostre entorn més immediat; promocionar les dones i difondre el saber femení amb l’estima per la nostra llengua. Així ha estat en els primers 10 anys de treball d’adona’t amb la volun- tat de continuar en els anys vinents.