Són totes les que estan, però no estan totes les que són

Reis Lloría Adanero

Universitat de València. ADONA’T

Reis Lloría Adanero
Fotografia: Sergi Selma Castell

ADONA’T ha volgut fer un recorregut per la història del feminisme, ampli perquè abasta des de les primeres dones conegudes (que no sempre reconegudes) amb nom i cognoms fins a l’actualitat però, alhora, breu perquè no podíem incloure-les totes.

Som conscients que, malgrat que són totes les que estan, no estan totes les que són. Si buscàrem, trobaríem que quasi cada poble i ciutat, cada estat o societat, ha tingut les seues dones de referència, en l’art, la ciència, la política, l’educació o els moviments socials.

La contribució de les dones a l’avanç de la societat s’està començant a reconèixer a dia
de hui, però massa poquet a poquet, a pas de puça. Així, el reconeixement de què parlàvem sempre va més lentament que les demandes de les dones, i no hauria estat possible si les dones de hui no haguérem pres el testimoni de les nostres predecessores, si no haguérem continuat amb les seues lluites –aferrissades, però pacífiques– allà on la generació anterior havia arribat, sense conformar-se, sempre buscant anar més enllà del que semblava possible.

I en este procés de lluita pels nostres drets dilatat en el temps, malauradament encara vigent, són moltes les dones, reconegudes o anònimes, que hi han participat. Per això hem hagut de fer una tria, conscients que eren moltes més les que es quedaven fora que les que podíem incloure. Hem deixat fora totes les dones reeixides pel seu treball o per la seua influència en el moviment feminista de fora del món occidental. També aquelles que han destacat en l’àmbit de les arts o les ciències. En els darrers anys encara s’ha fet més complex per la diversitat i la globalització real que s’ha produït amb la utilització de les xarxes socials (#onsonlesdones, #metoo, #yositecreo, #niunamenos…). Hem intentat centrar-nos en seleccionar dotze dones que han participat directament en el moviment de reivindicació feminista i han deixat textos que ens han servit per encomanar a les il·lustradores la seua aportació creativa.

ADONA’T, amb el projecte +Il·luminades. Il·lustrant la història del feminisme ha actuat sempre amb la voluntat de retre un homenatge a totes eixes dones que ens han precedit, aquelles que han contribuït amb grans de sorra, aquelles que han sigut pioneres en el seu àmbit i aquelles que han liderat este moviment en cada moment històric. Perquè el seu paper ha sigut cabdal en l’avanç cap a la igualtat entre dones i homes.