ADONA’T il·lumina els feminismes

Lola Mallén

Presidenta d’ADONA’T 


Lola Mallén

Fotografia: Presidenta d’ADONA’T

Enguany commemorem el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, amb l’exposició +IL·LUMINADES. IL·LUSTRANT LA HISTÒRIA DEL FEMINISME.

L’any 1975, a proposta de l’ONU, es va declarar l’Any Internacional de la Dona. Anys abans diferents països ja havien començat a celebrar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, o Dia de la Dona Treballadora, per a recordar esdeveniments que al llarg de la història van acompanyar la lluita obrera feminista. Actualment aquesta data es celebra a tot el món.

La breu història del feminisme que hem vol-
gut il·lustrar inclou el conjunt de moviments i teories que s’han succeït en la cultura occidental. El seu abast queda recollit en els diferents panells que, de manera magistral, han il·lustrat les +Il·luminades. Vaja per davant l’agraïment d’ADONA’T a totes elles, ja formen part de la nostra vida. Aquest projecte expositiu s’ordena cronològicament i pretén retre un homenatge a moltes dones que deixaren la seua empremta en la lluita per la igualtat, destacant-ne  també els noms.

Sens dubte les feministes del passat han fet possible que avui continuem amb el seu llegat, és per això que ADONA’T ha engegat un treball per a donar a conèixer algunes de les frases més reivindicatives dites per dones que ens han precedit en la defensa dels nostres drets.

Al llarg dels segles la dona ha estat supeditada al manament de l’home i segregada per l’Església. A cada pas endavant, a cada millora en els drets aconseguits, sempre hi ha hagut una resposta del patriarcat imperant que ens ha impedit avançar.

Els feminismes actuals són molt plurals i costa aplegar-los en un sol relat. El moviment feminista s’ha anat imbricant, cada cop més, amb altres lluites contra les desigualtats: el sexisme no es pot destriar d’altres formes de dominació com el racisme, l’homofòbia i la transfòbia, el classisme, el menyspreu cap a les persones pobres o les discapacitades… però nosaltres volem considerar tots els col·lectius que defensen l’alliberament de la dona o que reivindiquen els seus drets, tots formen part d’aquesta història.

Ara, més que mai, cal refermar la nostra lluita i declarar l’estat d’emergència: davant l’augment d’atacs a les dones, davant la violència masclista, davant els assassinats i les
violacions, la pornografia infantil, la prostitució… cal denunciar la «justícia patriarcal», i la cultura de la violència. És per això que EXIGIM una resposta conjunta i contundent davant dels grups polítics de dretes que responen amb el negacionisme i la tergiversació dels drets que tant ens han costat aconseguir.

La història del feminisme és la història de la humanitat, on les dones són presents, tot i haver estat sotmeses i silenciades per la societat patriarcal. En paraules de Carmen Alborch: «El feminisme és un patrimoni de les dones de tot el món i hauria de ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat.» (9 d’octubre de 2018, discurs pronunciat en el lliurament de l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana.)

Esperem que aquest projecte, complement de l’anterior, Il·LUMINADES. IL·LUSTRANT LA HISTÒRIA DE LA MISOGÍNIA, a l’igual que els altres 10 que hem realitzat, no us deixe indiferents.

Des d’ADONA’T seguirem aportant el nostre granet de sorra en aquesta lluita, que considerem nostra i de totes les dones. Juntes ho aconseguirem!