Lledó Beltran

Vaig nàixer a Castelló el 17 de març del 1959. La Plana ha estat la meua llar; el català, la llengua amb la qual he patit, he gaudit, he lluitat i he viscut; i els llibres, el meu somni i els meus companys. Vaig estudiar psicopedagogia quan encara no hi teníem la Jaume I. Estic casada i tinc un fill.

M’he passat la vida darrere del taulell, envoltada de llibres i al costat dels lectors. He estat responsable de les llibreries 3 i Ratlla, Faristol Llibres i Babel. Sóc cofundadora del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques i de la Fira del Llibre.

L’any 1982 obre la llibreria-papereria 3 i Ratlla al carrer Carcaixent, on els llibres en català convivien amb els estris escolars. Al 1986, encete el projecte Faristol Llibres, a la plaça Cardona Vives, la primera llibreria especialitzada en llibres en català. L’any 1992, serà Babel la que comença el viatge i que m’ha portat fins al dia d’avui (al 2000, Faristol Llibres passa a formar part de Babel). Les llibreries que he tingut sempre han estat gestionades, de forma majoritària, per dones. En Tres i Ratlla, Faristol i Babel, la dona que parla valencià sempre ha estat la norma.

Enguany Babel fa 25 anys, estem de celebració, i jo, 35 de llibretera.