La persistent desigualtat

Carme Pinyana

Editora de la Universitat Jaume I
ADONA’T

Carme Pinyana
Fotografia: Àlex Pérez

Amb el projecte EN MINORIA, ADONA’T ha canviat la perspectiva, hi ha hagut un gir, hem fet un salt. La intenció de les nou exposicions anteriors era posar de relleu i donar la importància merescuda a una sèrie de dones –en total més de dues-centes– de les comarques de Castelló, que ens semblaven meritòries en diferents aspectes del seu deambular per la nostra quotidianitat.  Des d’ADONA’T vam voler posar de manifest l’excel·lència del seu treball, de la dedicació, de l’actitud davant la vida i la cultura pròpia. Les vam retratar, les vam enregistrar en vídeo i les vam exposar públicament, amb tot el que això comporta de valentia de part seua, d’acceptar ser les nostres protagonistes, les nostres col·laboradores.

ADONA’T ja suma deu projectes expositius, amb aquesta edició, amb el seu corres-
ponent llibre o vídeo catàleg, dues-centes dones valuoses a la palestra, milers d’espectadors tant al Museu de Belles Arts de Castelló, com a la Universitat Jaume I. Enguany ADONA’T ja no té com a objectiu homenatjar les dones que apareixen a les fotos de grup d’estricta actualitat que ha fet Carme Ripollés, i que les periodistes professionals, cadascuna amb el seu punt de vista original, comenten Ara ens interessa constatar una altra qüestió: la desigualtat entre homes i dones que les instantànies revelen. Són imatges, totes elles fetes per als mitjans de comunicació, de grups de representació pública molt destacada. 

El projecte s’ha pogut fer possible gràcies a Carme Ripollés, l’única reportera gràfica en l’actualitat de Castelló, que ha aportat les fotografies originals, preses en actes públics d’actualitat; gràcies, també a Lídia Díaz, encarregada de la intervenció sobre les fotografies i del disseny gràfic; i a les quinze periodistes, totes elles en actiu a Castelló i les seues comarques, que amb les seues aportacions han verbalitzat lliurement l’evident desigualtat. Així, hem tingut el plaer de comptar amb la col·laboració de
M. Carmen Aparisi, Núria Balaguer, Cristina Garcia i Grau, Mònica Gumbau, Lola Oliver, Sara Ortells, Xelo Pastor, Asun Pérez, Lídia Sanchis, Nerea Soriano, Rosabel Tavera, Violeta Tena, Núria Tirado i Marta Ventura. Així mateix, ens complau agrair a la directora general d’À Punt, Empar Marco i al rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, que han redactat textos preliminars per al catàleg de l’exposició.

Les imatges que exposem, en les quals Lídia Díaz ha desdibuixat artísticament les fesomies dels homes per augmentar la visibilitat de les dones, comptabilitzen 133 homes i 22 dones, algunes de les quals, a més, apareixen repetides atès que els seus càrrecs polítics o administratius les fan reiterar-ne la presència. ADONA’T ha seleccionat les fotos que li han semblat més significatives, d’espais, contextos i relats plurals, sense atendre a exhaustivitats ni a mètodes, tot i que sí que hem descartat imatges que podrien resultar esbiaixades, com ara les de certs esports, de festeres, etc. Entenem que alguns homes que apareixen a les fotografies de premsa podran sentir-se molestos pel fet d’”esborrar-los” de l’escena. No és la nostra intenció qüestionar el treball ni l’esforç que els ha possibilitat aparèixer-hi, el nostre objectiu és fer ben palesa la situació.

EN MINORIA. CRÒNIQUES D’UNA DESIGUALTAT vol reflexionar i fer reflexionar amb cares i firmes conegudes i reconegudes, com sempre treballa ADONA’T, sobre aquesta qüestió cabdal.  

La fotografia com a llenguatge visual ens proporciona informació sobre una realitat innegable, la desigualtat. Les cròniques escrites per les dones periodistes ho corroboren. Des d’ADONA’T busquem els efectes que poden produir les fotografies i les paraules per participar en la constant i col·lectiva resignificació d’una realitat tossuda.

A la vista està que la igualtat encara és un objectiu a assolir, i el que passa és que no volem estar més en minoria.