Júlia Castañ i Centelles

Nascuda a Onda al setembre del 1974, vaig cursar els meus estudis d’EGB i Formació Professional al meu poble, per completar la formació a la Universitat Jaume I. Al llarg dels anys he continuat, i continue en l’actualitat, ampliant els meus coneixements amb cursos de fotografia i disseny gràfic.

La meua vinculació amb les arts gràfiques m’arriba per tradició familiar. A finals del segle xix, el meu besavi matern Felipe Mariner Tomàs junt al seu oncle José Armer funden la primera impremta a Onda, Impremta L’Aurora, que uns anys després canviaria de nom a  Impremta Mariner. Posteriorment, Sofia Mariner Alós, filla de Felipe, i el seu espòs Julio Centelles Monfort hereten el negoci familiar i es crea la Impremta i Llibreria Centelles. Continuen passant els anys i el 1987 són els meus pares qui hereten el negoci, Guadalupe Centelles Mariner i José Castañ Diago, que es convertiria en l’actual Graficas
Castañ SL, empresa en la qual jo treballe des del 1995. És curiós veure amb els canvis de nom de l’empresa, la societat que envoltava el negoci en aquells temps on la figura de l’home predominava sobre la dona. Heretaven les dones però es posava el cognom dels marits.

Actualment sóc jo qui dirigeix l’empresa Gráficas Castañ. Al llarg de la meua trajectòria laboral he conegut i treballat diferents seccions dins de l’empresa, departament d’enquadernació, fotografia, disseny gràfic, administració…. però és el 2015 quan em decidisc i passe a ser-ne la gerent.