#Emergènciafeminista

Bel Olid (1977)

La meva fantasia és una metralleta […] No tinc metralleta ni en vull tenir, només vull el dret d’imaginar-la. Aquest dret és un dret que se m’ha negat sempre. Des que ho recordo, tot han estat crides a cedir, a callar, a treure-hi importància.

Quan els nens de l’escola ens aixecaven les faldilles: són coses de nens, no en facis cas. Quan tenia quinze anys i explicava que m’havien cridat porcades pel carrer: tu fes com que no els sents. Quan un grup de nois em va acorralar un vespre, en tornar cap a casa: no passis més per aquest carrer.

Ningú va dir-me mai ‘defensa’t’. Ningú va dir-me mai ‘clava-li un bolet’. Tothom va demanar-me, sempre, que em responsabilitzés d’evitar les agressions dels altres. La meva fantasia és una metralleta.

Olid, Bel: Feminisme de butxaca. Kit de supervivència, Angle Editorial, 2017

Armament feminista
Grafit sobre paper, 50 x 70 cm
Autora: Lídia Oliver

L’obra, inspirada en el llibre Feminisme de butxaca. Kit de supervivència, vol posar l’accent en el poder que té la nostra ment per fer-la servir de munició front a atacs masclistes de tot tipus. 

La manera de visibilitzar aquest aspecte ha estat utilitzar la imatge d’un cervell que s’ha protegit amb una espècie d’armadura i que alhora ens recorda el casc d’una soldat en el qual es perceben tres forats de bala. Les característiques d’aquests forats ens fan pensar que les bales s’han llançat del cervell cap a fora com a símbol del poder que pot exercir la nostra ment. La imatge queda reforçada amb el text que dona títol a l’obra «Armament feminista» o, dit d’una altra manera, la ment com arma feminista.

Lídia Oliver