Discurs per a Dones Músiques Conversatòria

Sonia Querol

Presidenta d’ADONA’T 


Sonia Querol

Presidenta d’ADONA’T

Enguany ADONA’T està de celebració. Complim vint anys com a associació i cada any dels darrers catorze hem dut a terme, entre d’altres activitats, un projecte de caràcter expositiu o audiovisual destinat a ser compartit públicament.

L’any 2009, un primer projecte de caràcter expositiu per donar a conèixer dones de Castelló que tenien un ofici, és a dir, volíem posar en valor les dones que exercien una activitat professional fora de la llar familiar.

En aquell moment creiem que era important donar visibilitat a la feina professional feta per les dones. Potser avui un projecte semblant, afortunadament, es consideraria superat. L’exposició va tenir molt bona acollida i ens va marcar el camí a seguir en els anys següents.

L’any 2020, la mateixa setmana que es declarava la pandèmia mundial i ens tancaven a casa, ADONA’T va inaugurar al Museu de Belles Arts de Castelló, +Il·luminades. Il·lustrant la història del feminisme. Un darrer projecte expositiu realitzat amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló i exposat a la sala d’entrada d’aquest mateix edifici.

La pandèmia ens va dur a desenvolupar el nostre web, ADONAT.NET , concebut com un espai digital, una finestra permanent a la història d’ADONA’T, als seus objectius, una ferramenta indispensable per donar difusió als nostres projectes, els programes de ràdio, les presentacions de llibres, articles d’opinió, en definitiva, a totes les nostres activitats.

El web ADONAT.NET va nàixer amb la voluntat d’esdevenir altaveu de les propostes que fan les dones. Les nostres, i totes aquelles dones que han col·laborat amb nosaltres durant aquestes dues dècades. Una humil retrospectiva que ajude a copsar l’evolució tecnològica, social, econòmica, cultural i política que hem experimentat les dones del nostre país.

L’any passat la recessió de la pandèmia ens va permetre fer la presentació pública del web al Paranimf de la Universitat Jaume I. Des d’aleshores, les nostres activitats estan a l’abast de qui vulga visitar-nos. Us convidem a fer-ho.

Aquest 22 d’abril de 2023, estem ací al Conservatori Superior de Música Salvador Seguí per coronar un nou cim, una idea engegada el passat estiu.
DONES MÚSIQUES. DE LA FORMACIÓ A LA REALITAT PROFESSIONAL és una Conversatòria ADONA’T dedicada a les dones que han escollit fer el seu camí professional en el món de la música clàssica.

Pensem que “la dona”, com a concepte unívoc i homogeni, no existeix. Nosaltres defensem l’existència de les dones com a persones diverses, diferents, heterogènies i divergents, úniques com a éssers individuals.
I això en el món de la música, com en qualsevol altra professió vinculada a les arts o no, no és un fet diferent. No hi ha una “dona música”. De la mateixa manera que no hi ha, tampoc, un únic “món de la música”. Hi ha mons diversos agermanats dins de l’art meravellós que és la música.

Les dones que han decidit dedicar-s’hi, que estudien, que volen fer de la música la seua professió són tan diverses i polivalents com qualssevol altres. No obstant això, hem volgut centrar-nos avui en aquelles que han escollit la “música clàssica” com a principal propòsit artístic i professional.

Volem que les dones protagonistes de la jornada a qui hem demanat que ens acompanyen s’expliquen i reflexionen al voltant d’un món tradicionalment masculinitzat. Un món en el qual, tot i que les dones han estat presents d’una o altra manera, no han tingut, ni encara tenen la presència i visibilitat que els pertoca.

Tot i que , com deia el poeta Paul Éluard “hi ha altres mons… però estan en aquest”, i que no existeixen realitats absolutes quant a la percepció que tenim de les coses, és innegable que vivim en una societat que avança en molts aspectes a gran velocitat. Podem parlar dels canvis generacionals experimentats, des de la vida de les nostres àvies a la de les mares i les nostres filles, fins als canvis quasi quotidians que experimentem en aquest segle XXI. I és cert que els temps canvien i es fan passes endavant, però encara queda camí per recórrer.

Avui, ací, acollides pel Conservatori Superior de Música Salvador Seguí, un centre educatiu de referència a Castelló i comarques, volem contribuir a fer camí.

Ens consta que el centre que ens acull treballa per la igualtat de l’alumnat. Una reivindicació d’igualtat entre les persones que ha d’afectar tots els àmbits de la societat, i de la qual les arts, l’educació artística, la formació dels nous professionals no pot ser aliena.

L’espai que avui ocupem, compartit també amb el Conservatori Professional Mestre Tàrrega de Castelló com són segur compartits els valors envers un educació pública de qualitat i en igualtat entre dones i hòmens, ens sembla el lloc ideal pels propòsits d’ADONA’T.

Per a acabar, m’agradaria posar un moment el focus en la imatge gràfica que ens acompanya en aquesta jornada del present projecte. Euterpe, musa de la música, aquella que els antics grecs invocaven per tal que els inspirara idees a cau d’orella. L’Euterpe clàssica, “la molt plaentera”, “la de disposició i geni agradable”, “la de bon ànim” és la deïtat protectora de l’art de tocar la flauta i, tradicionalment, ha sigut representada com una bella jove coronada de flors i portadora d’un aulos. Com veieu l’Euterpe d’ADONA’T no és només una musa inspiradora i molt agradable. És la representació d’una Euterpe poderosa, que coneix i domina la música. L’Euterpe nostra, la del segle XXI, és creadora, intèrpret, directora i es converteix en referent a la qual cal seguir. La nostra Euterpe reinvindica un color rosa deslligat d’altres simbologies tradicionals sense renunciar a les delicades flors que la coronen. Euterpe, i totes les dones, no han de renunciar a res. 

Amb aquesta imatge volem donar un sí a l’avanç experimentat en la igualtat entre hòmens i dones, però constatar alhora que encara no vivim en eixe món just i igualitari que volem, i que és necessari continuar sent reivindicatives i lluitadores.

Totes les dones que avui vos parlaran, dirigiran o interpretaran música creada per altres dones són un exemple del que volem transmetre.
Totes elles són DONES MÚSIQUES.