Deu anys d’ADONA’T

Lluïsa Pérez Monferrer

Presidenta de l’Associació de Dones Nacionalistes ‘Terra’, ADONA’T

Enguany l’Associació de Dones Nacionalistes ‘Terra’, adona’t celebra deu anys. Quan veiem les fotos que any rere any hem col·leccionat, ens adonem que el temps passa, però també que l’hem omplit de projectes engrescadors que ens fan sentir entre nosaltres amb major complicitat i compromís.

Durant aquests anys hem organitzat diverses activitats públiques i participa- tives com ara cicles de debats i conferències sobre la situació de la dona im- migrant a Castelló i l’escolarització dels fills; tallers pràctics: un cicle anual de cuina tradicional en parella; elaboració de remeis casolans i cosmètics amb productes naturals; confecció d’embalatges i paquets de regal amb material reciclat, organització de Creuallibres, amb motiu del Dia del Llibre Valencià, el 20 de novembre…

I amb aquesta, cinc exposicions consecutives exhibides al Museu de Belles Arts de Castelló amb motiu de la commemoració del Dia de la Dona (8 de març), i posteriorment a la Universitat Jaume I, en commemoració del Dia Internacional per l’Eradicació de la Violència de Gènere (25 novembre) que, a més han sigut aprofitades per altres col·lectius i entitats en posteriors anys per als mateixos objectius.

Edició de quatre llibres i un DVD amb els continguts de les exposicions i textos de personalitats destacades que ens han volgut acompanyar, com ara Isabel Clara Simó, Susanna Lliberós, Margarita Porcar, el rector de l’UJI Vicent Climent…
A més a més, hem fet sentir la nostra veu als mitjans de comunicació, mit- jançant articles d’opinió de diverses associades d’adona’t, quan ha calgut.

Enguany hem concentrat la nostra activitat en la realització d’una pel·lícula documental, formada per curtmertatges realitzats per alumnes de la Uni- versitat Jaume I: Referències de dona. Influències per a una vida, on 10 dones ens han obert la porta de la seua intimitat i fan un homenatge a altres dones que han influït decisivament en la seua vida. Així, hem tingut l’oportunitat de connectar-nos amb la memòria, amb la infantesa, recordar les influències de mares, iaies, mestres, amigues… i d’aprofundir en altres referents no tan propers coneguts mitjançant l’estudi, els llibres, els mit- jans de comunicació, persones que han trencat motlles i estereotips socials i han obert noves perspectives.

Però també ens ha projectat cap a l’esdevenidor, els joves estudiants de comunicació de la Universitat Jaume I que han realitzat els curts ens han donat una visió actual d’una història rememorada i alguns d’ells volen aprofundir més en ella, traure-li més suc, s’han quedat corpresos per les històries de les protagonistes. Aquestes actituds ens reafirmen en la línia de col·laboració que portem des de fa cinc anys amb els joves estudiants de la Universitat i ens esperonen a continuar amb projectes de futur.

Aquest documental fa palés l’entramat de complicitat que embolcalla les dones, posa en relleu els referents, l’empremta, la influència d’unes dones en altres al llarg de la seua vida. Ha donat l’oportunitat a les protagonistes del curt d’explicitar l’agraïment que, en determinats moments, tots i totes sentim per les persones que han marcat la nostra vida des de diferents àm- bits: personal, professional, emocional, ètic, estètic, lúdic…

Les dones d’adona’t, partícips també d’aquesta xarxa que d’una manera o altra ens uneix a totes, volem agrair a les dones que han col·laborat amb nosaltres al llarg d’aquests deu anys. Amb el seu suport seguirem donant major visibilitat al paper de la dona en la societat valenciana, donarem di- fusió del saber femení i promourem la cultura i la llengua del País Valencià. Gràcies a totes i a tots, i a continuar treballant.