
Guàrdia civil de l’Oficina Perifèrica de Comunicació a Castelló, i altres.
Desigualtat. Parlem prou d’ella als mitjans. Generem contingut al voltant de la separació que hi ha entre dona i home quan un estudi o una investigació aporta dades que confirmen com es manté la inferioritat. O quan ens assabentem d’una agressió. I en parlem. Els periodistes treballem amb dades que ens proporcionen les fonts. Este text junta part d’eixes referències i les presenta unides per a mesurar l’envergadura de l’assumpte.
Economia i educació. De cada 100 contractes indefinits que es signen a Espanya, 46 són per a dones i 54 per a homes, segons l’Observatori de les Ocupacions del Ministeri de Treball. Estes xifres no van en paral·lel a la formació: al 2017 es van matricular 1.275.000 alumnes a les universitats espanyoles, 698.000 dones i 577.000 homes. La taxa d’eficiència universitària, es a dir, la relació entre els crèdits matriculats i superats, és superior en elles que en ells.
Sou. L’Oficina d’Estadística Europea, Euros-
tat, explica que la diferència salarial entre homes i dones frega el 20 % a Espanya. Una dona treballa 124 dies més a l’any per cobrar el mateix sou que un home, segons el Departament de Dona i Polítiques d’Igualtat del sindicat Comissions Obreres.
Igualtat real. La representació femenina continua a la baixa en àrees tradicionalment ocupades per homes. 17 dones formen part de les juntes d’empreses que cotitzen a l’Íbex front a 83 homes, segons el Fòrum Econòmic Mundial, WEF.
Gènere. L’última Macroenquesta de Violència sobre la Dona del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat diu que el 7,2 % de les dones espanyoles ha patit violència sexual fora de l’àmbit de la parella o ex parella en un moment de la seua vida. Esta dada parla de violacions o intents de violació, però també de tocaments o altres pràctiques.
Utopia. No és impossible. N’hi ha exemples. A Islàndia la representació femenina a llocs clau de govern, empresa o banca ha introduït patrons i referents en la gestió que històricament les dones han aplicat a àmbits privats. L’últim pas, l’aprovació d’una llei d’igualtat salarial, que directament fa il·legal que una dona cobre menys que un home.
Art. La taxa anual de consum de cultura és del 66,5 % en les dones, front al 57,6 % del gènere masculí, segons l’Enquesta d’Hàbits i Pràctiques Culturals del Ministeri d’Educació i Cultura. També visiten més museus, van més al teatre i a concerts de música clàssica.
Llocs de poder. El govern d’Espanya està format per 9 homes i 5 dones. La representativitat femenina augmenta a d’altres administracions com l’autonòmica valenciana amb més d’un 55 % de conselleres. La xifra baixa als ajuntaments valencians on les alcaldesses són un 22 %, segons dades de l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats del Ministeri d’Igualtat.
Tasques domèstiques. L’INE diu que una dona destina 4 hores i mitja als deures de casa, cura d’ancians i xiquets. Un home, dos hores i mitja. El 84 % de les persones que cuiden gent major són dones, segons les dades de Imserso.
Agressions. És el vessant més fosc. El que ens talla la sang. L’Observatori contra la violència domèstica i de gènere del Poder Judicial comptabilitzà més de 134.000 víctimes al 2016 a Espanya. 44 dones van ser assassinades per les seues parelles o ex parelles. 913 des del 2003.
Tenacitat. Estes són les dades. Aïllades són dures però totes juntes esglaien. La desigualtat és un fet. La tenim davant dels nassos. El repte és enfrontar-nos a ella i concloure definitivament amb les diferències. És un desafiament social que compromet homes i dones. Sense estridències, amb coherència i sentit comú per ser valentes i valents, lliures, persones.