Ciutadanes compromeses

Vicent Climent Jordà

Rector de la Universitat Jaume I.

Un any més les dones d’ADONA’T em demanen que introduïsca aquestes pàgines, i ho fan en un temps en què els ciutadans reclamem una societat, en molts aspectes, essencialment distinta a la que tenim avui. La volem —almenys és el clam que ens arriba a tots— amb menys barreres i fronteres, físiques o socials, entre les persones, amb menys diferències. Volem una societat més humanitzada, més justa i igualitària i on el progrés no sols s’entenga com un progrés econòmic i tecnològic —que malauradament sols abasta a uns quants països o persones—, sinó també com un progrés en l’àmbit social: un progrés de les persones i per a les persones, un progrés de les seues llibertats, independentment de la seua condició, sexe, raça, ideologia, creença o religió.

Des de la Universitat Jaume I entenem que tot avanç ha d’estar sustentat en el coneixement, en el nou coneixement que es genera en la recerca i en la reflexió i el pensament crític. Tot progrés de la raça humana es troba lligat, sens dubte, a l’educació de les noves generacions. I en això, les institucions d’educació superior tenim una responsabilitat ben gran, la de saber “fer” una millor versió de nosaltres formant a les noves generacions. I per a això necessitem referents, models als quals imitar en la seua lluita, en el seu valor i en el seu compromís. És clar que no estem parlant d’herois poc creïbles. No volem ni herois ni màrtirs, com deia la nostra doctora honoris causa Adela Cortina, sinó més bé ciutadans i ciutadanes forjats en el seu compromís quotidià, manifestat dia rere dia, en el seu esforç conscient i constant. La seua és una valentia que pot parèixer modesta, però que resulta imprescindible, la valentia de no haver claudicat respecte als seus ideals, de no haver-se deixat arrossegar pel corrent majoritari, de no sucumbir a la llei del mínim esforç. La valentia, en definitiva, de no admetre mai el “no hi ha res a fer”. 

ADONA’T no ens posa davant referents i models a imitar de maneres pomposes i fictícies, herois allunyats del nostre entorn, persones d’altres mons que no entenem, ni tampoc figurins de rebaixa o amb peus de fang o, el que és més greu, falsos herois tant de moda, malauradament, en aquests temps. No. D’entrada són dones senzilles el que ens projecta aquest ràpid tràveling pel voltant més immediat. ADONA’T torna aquest any a posar-nos al davant, i ho fa mitjançant un audiovisual, més exemples de dones en qui mirar-nos. En aquest cas es tracta de 9 dones que destaquen pel seu compromís social i polític des de diferents àmbits. Però que tenen com a denominador comú la valentia quotidiana de mantenir una trajectòria i un compromís que persegueix una transformació d’aquest país nostre, tan necessitat d’autoestima.

També és evident que la transformació que necessita el nostre país, i la seua societat, passa necessàriament pel fet que la dona tinga una major contribució i participació en tots els àmbits socials i polítics. És cert que en les darreres dècades s’ha avançat molt en aquest sentit, però lamentablement no encara el suficient —si és que es pot dir que hi ha suficient pel que fa a l’igualtat. Ací teniu uns quants exemples de dones que s’han compromès amb el seu veïnat per millorar el seu poble o la seua ciutat, amb iniciatives i noves maneres de fer i de governar que il·lusionen els seus conciutadans. També trobem dones que lluiten perquè estudiants amb discapacitats puguen seguir els seus estudis universitaris sense entrebancs i en condicions d’igualtat a la resta d’estudiants, bé mitjançant l’adaptació curricular o d’infraestructures. Dones que es troben compromeses a restaurar la dignitat de les persones mitjançant la recuperació de la memòria històrica, d’allò que va succeir i que injustament s’ha volgut esborrar amb la vergonya de l’oblit; i també dones que combaten i viuen el seu compromís per millorar els drets i les condicions laborals de la classe treballadora i, en particular, de les dones treballadores… Aquests són sols alguns exemples de les dones que us trobareu ací, en l’audiovisual d’ADONAT.

Són totes elles peces que conformen el trencadís meravellós del compromís amb els altres, un compromís quotidià per construir una societat realment de progrés, més justa i igualitària. Tant de bo fórem capaços de mirar-nos en l’espill del seu exemple, de les seues vides quotidianes i de la seua valentia.

Gràcies a ADONA’T per mostrar-nos, una vegada més, nous retalls de vides de dones compromeses que ens animen i ajuden a construir entre tots i totes una societat millor