Araceli, Araceli i Núria

Araceli Mateo Casanovas
Araceli Martín Mateo
Núria Sidro Martín

Fotografia: Fàtima González

L’àvia Araceli, encara que nascuda a Catalunya (Tremp, Lleida), d’on ve la línia materna, ha parlat sempre castellà. Va passar la infantesa acompanyant el seu pare, d’origen aragonès, per moltes aldees i poblets, al voltant dels nombrosos pantans que es construïren a l’època de l’Espanya franquista. Sa mare, la besàvia, a la qual només escoltava parlar català si se la feia enrabiar, va voler, amb molt de seny, que fera estudi, i restà l’adolescència interna a col·legis de monges a Madrid i Saragossa, on va assolir cultura general. Amb trenta anys i vivint a Castelló, va aprendre l’ofici de perruquera, que va desenvolupar durant 35 anys, i en què es relacionà amb una clientela bilingüe que entenia a la perfecció i a la qual atenia, amb molta cura, sempre en castellà.

Casada amb un militar castellonenc d’ascendència maña, va tenir una única filla, Araceli, que també es va educar en llengua castellana, i que va fer el batxillerat amb les monges de la Consolació. Va estudiar Infermeria i va conèixer el que seria el seu home, un castellonenc de soca que parlava valencià a totes hores. Aquesta relació continuada, i en un entorn molt condescendent amb les nombroses espardenyades, li va facilitar l’aprenentatge i el coneixement d’una llengua i d’una cultura que des d’aleshores estima. Té el grau mitjà de valencià, el Màster en Ciències de la Infermeria i actualment està fent el doctorat.

Han tingut un xic i una xica. La Núria, a casa, parla valencià, llengua que li és pròpia. A l’escola va tenir l’oportunitat d’estudiar-la perquè la legislació així ho contemplava (Llei d’ús i ensenyament del valencià), però sobretot gràcies a l’impuls de moltes associacions de pares que l’exigiren i la reivindicaren. En anar a l’institut va voler-la triar per a fer batxillerat i el mateix a la Universitat de València, per a fer la llicenciatura en Física. A la Universitat de Mainz, on va seguir estudis, va aprendre alemany.

Ha publicat i ha fet el doctorat en Astrofísica en anglès. Parla valencià a la feina (a Barcelona) i amb el marit, que és d’Alacant.
Amb l’àvia parla castellà.