Pioneres

Eva Alcón Soler

Rectora de la Universitat Jaume I 

Eva Alcón Soler
Fotografia: Joan Vicent

L’Associació de Dones Nacionalistes «Terra» (ADONA’T) ens brinda un any més un espai de commemoració, reflexió i reivindicació amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. El projecte expositiu d’aquest 2020, en el qual col·labora la Universitat Jaume I, celebra la història del feminisme. Ho fa mitjançant el diàleg personal i subjectiu que s’estableix entre les creacions gràfiques de dones il·lustradores de Castelló i les seues comarques i frases, expressions i discursos de dones feministes de diferents èpoques. 

Enguany ADONA’T posa en valor la història del feminisme, que té una trajectòria dilatada en el temps i plena d’importants fites històriques, amb +Il·luminades. Il·lustrant la història del feminisme. Aquest nou projecte expositiu suposa, sobretot, la reivindicació de la valentia de dones que van lluitar per la igualtat en l’educació, la cultura, la ciència o la política quan parlar de drets del gènere femení era encara una utopia. 

Dones pioneres que van desafiar l’ordre imperant, que van qüestionar l’androcentrisme de la societat en la qual vivien i que en molts casos van obrir camins que les altres hem pogut transitar amb més facilitat. Aquesta nova exposició, i ja en són dotze consecutives, també suposa el reconeixement a les il·lustradores professionals que participen amb les seues creacions gràfiques, reconeixement al qual em sume com a rectora de la Universitat Jaume I. 

Són moltes les dones que han fet història malgrat el silenci que durant massa temps ha imposat la visió androcèntrica del món: Simone de Beauvoir, defensora del feminisme com una manera de viure individualment i de lluitar col·lectivament; Concepción Arenal, precursora de l’accés de la dona a la universitat; Clara Campoamor, impulsora del sufragi femení; Carmen de Burgos, pionera com a corresponsal de guerra; Emilia Pardo Bazán, primera catedràtica, o Elisa Pérez Vera, que en 1982 es va convertir en la primera rectora d’una universitat espanyola. L’exemple d’aquestes dones ens encoratja a continuar reivindicant la igualtat d’oportunitats per a les dones. 

I són moltes més les dones que han escrit la història del feminisme al llarg dels segles, a vegades fins i tot de manera inconscient. Algunes d’aquestes dones, les seues accions, les seues reflexions o els seus discursos, formen part d’aquest projecte expositiu +Il·luminades. Il·lustrant la història del feminisme. Precisament iniciatives com aquesta d’ADONA’T són un magnífic exercici per a posar veu a les dones que uns altres van voler fer callar i per a donar visibilitat on uns altres van voler imposar la foscor. 

No sols necessitem trencar estereotips, mites i falsedats al voltant de les dones, també hem de comptar amb referents femenins que demostren que hi ha una
altra manera de fer les coses. Referents, passats i presents, que ajuden a refermar un lideratge femení orientat al canvi i que servisca d’exemple a altres dones i també a altres homes. Perquè la conquesta de la igualtat ha de comptar amb homes compromesos contra la desigualtat. 

La meua sincera enhorabona a ADONA’T per aquesta exposició i per la vostra contribució, al llarg de tots aquests anys, a la defensa dels drets de les dones i la denúncia constant de la violència masclista en totes les seues manifestacions. Gràcies per haver sabut fusionar la creativitat amb la dosi necessària de reivindicació per a millorar l’autoestima de les dones, joves i majors. Finalment, faig extensiu aquest agraïment a totes les dones anònimes i també als homes que dia a dia contribueixen a construir una societat més justa i més igualitària, objectius amb els quals la Universitat Jaume I està compromesa.