Lola Mallén Fortanet
Presidenta d’ ADONA’T

Fotografia: Reis Lliberós Monfort
ADONA’T enguany commemora el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, amb l’exposició IL·LUMINADES. IL·LUSTRANT LA HISTÒRIA DE LA MISOGÍNIa.
Els deu projectes consecutius que hem realitzat fins ara han tingut la intenció de donar visibilitat a les dones i al saber femení, però també, de denúncia. IL·LUMINADES, amb la col·laboració de 12 esplèndidament creatives il·lustradores de Castelló i comarques, pretén posar de manifest que la misogínia és intolerable, fixant-nos en la història. Es tracta de reflexionar d’on venim i fer possible la comprensió de les diverses actituds negatives que han rebut i rebem encara les dones, d’identificar les accions que contribueixen a mantenir la desigualtat.
Conéixer el significat d’algunes paraules ens ajudarà a entendre les causes de la desigualtat i mirar de combatre-la. Etimològicament, la paraula MISOGÍNIA és d’origen grec i està composta per miseo que vol dir “rebutjar, detestar, odiar”, gyné que vol dir “dona”. És a dir, es defineix com l’odi o l’aversió, més o menys dissimulat, cap a les dones o xiquetes. En concret les característiques, actituds i propensions dels individus misògins es resumeixen en: 1. cosificació del cos de la dona i tendència a animar que altres cosifiquen; 2. puritanisme selectiu (només per a elles); 3. tendències autoritàries amb les dones i ús de la violència masclista física, verbal o simbòlica; 4. criminalització sistemàtica de les víctimes de violència masclista; 5. marginació de la dona i rebuig al lideratge femení; 6. tendència a relacionar les formes baixes de cultura amb allò femení.
Amb aquest nou projecte, doncs, volem constatar la presència innegable al llarg de la història d’individus molt influents en la cultura occidental amb actitud misògina. És cert que cadascun dels homes elegits formen part d’un context historicosocial, polític, econòmic diferent i, per tant, el significat també cal contextualitzar-lo, sense oblidar que la discriminació de la dona al llarg dels temps és inqüestionable.
Una altra de les paraules és IL·LUSTRAR, del llatí illustrare. Aquest concepte inclou dos significats implícits, per una part, donar llum a l’enteniment, dotar de cultura, instruir i, per l’altra, generar dibuixos que expliquen històries. I, com que una imatge no val més que mil paraules, segons l’escriptor Jesús Tuson, però sí que és una altra modalitat de comunicació molt potent, hem invitat a dotze il·lustradores del nostre territori, perquè ens mostren la seua particular interpretació dels textos seleccionats de personatges històrics.
I el tercer terme que dona títol a l’exposició, és IL·LUMINADES. Les il·lustradores amb qui hem tingut la sort de col·laborar, que han posat el seu talent i la seua habilitat al nostre servei, són les veritables protagonistes del projecte, i les anomenem així, Il·luminades, per una banda, perquè estan dotades d’una creativitat intel·ligent per interpretar els textos que els hem assignat, i per l’altra perquè tenen aquell component visionari que les fa extraordinàries, fora del que és normal. Elles són: Marta Selusi, JuárezCasanova estudi (Sílvia Casanova i Javier Juárez), Anna Dobon, Laulauenlaseuatinta (Laura Pitarch i Laura Broch), Mabel Ramos, Tica Godoy, SANSANO, Verònica Fabregat, Anna Mingarro, Paula López, Rachel Dutch i Laura Castelló.
No és qüestionable que les dones som més del 50% de la població, que la igualtat plena implica donar el mateix tracte a homes i dones en tots els aspectes de la vida: els mateixos drets democràtics, les mateixes condicions laborals, el mateix salari, garantir la protecció en l’àmbit privat, castigar els abusos i maltractaments, etc. El menyspreu cap a la dona s’ha manifestat en tots els àmbits, només cal recordar les frases fetes de la nostra cultura popular, “A la burra i a la dona la verga la fa bona”. “Dona finestrera, malfaenera”… Crims d’honor, la mutilació genital femenina, les violacions i la violació com a arma de guerra, la tracta d’éssers humans per a l’explotació sexual, les bodes de xiquetes, el genocidi referit a l’infanticidi i l’avortament selectiu de xiquetes en alguns països asiàtics, aquestes aberracions són només alguns exemples.
No té sentit, com algunes formacions polítiques emergents pretenen, voler tornar la dona a un paper principalment domèstic, exclusivament familiar, allunyat dels llocs que hem anat assolint tan lentament i amb tant d’esforç. No és acceptable l’eliminació de drets fonamentals, el qüestionament de realitats com la violència de gènere. No ho podem permetre.
En un món cada vegada més complex i globalitzat, una nova misogínia s’estén produint verdaders horrors. Com assenyala Genevieve Fraisse (1948), filòsofa francesa historiadora del pensament feminista: “davant un període de commoció política torna a qüestionar-se la relació entre els sexes a través de la reformulació del llaç social en el seu conjunt. S’imposa analitzar aquesta nova misogínia i qui són els emissors dels nous discursos que l’alimenten.”
Ara, però, les dones ja hem alçat la veu, hem unit les mans lluitant per la nostra emancipació. Aquesta és la nostra revolució i ha de ser imparable, ja que nosaltres som agents del desenvolupament i del canvi, som les actrius que el farem possible. Tots, homes i dones, en conjunt, transformarem i reformularem el teló de la societat i per això ens volem i necessitem a tots i a totes lliures, conscients i amb decisió.
Amb IL·LUMINADES. IL·LUSTRANT LA HISTÒRIA DE LA MISOGÍNIA, ADONA’T vol fer la seua contribució al que sembla que ha de ser una lluita constant, en la qual no defallirem, contra les actituds misògines.